Biblioteca infantil Girona Ajuntament de Girona Biblioteques de Girona Inici Biblioteques infantil
 

Endevinalles

Pel desert corre la brama que no es pot treure el pijama.

Pere Quart

la zebra

A on trobes el diumenge abans que divendres?

Al diccionari

Què hi ha enmig del cel?

La lletra E

Al matí camina amb 4 potes, al migdia amb 2 i al vespre amb 3.

La persona

En Roger estrena la seva primera obra de teatre, una adaptació de “Les aventures de Sherlock Holmes”, d’Arthur Conan Doyle. Com que sap que sou bons detectius, vol que endevineu QUIN DIA DE LA SETMANA HA ESCRIT la invitació i QUIN DIA TINDRÀ LLOC L’ESTRENA. Cal que doneu una resposta aclaridora. La invitació diu:  

“Us convido a l’estrena de l’obra de teatre  quan demà passat s’hagi convertit en ahir. I afegeixo que hi ha el mateix nombre de dies entre diumenge passat i el dia en què us escric, que entre abans-d’ahir i demà passat.”

En Roger ha escrit la invitació dijous i l’estrena tindrà lloc diumenge. Per què? Perquè entre abans-d’ahir i demà passat hi ha quatre dies, el mateix nombre que entre diumenge passat i dijous, que és el dia en què en Roger escriu la invitació. Perquè demà passat es convertirà en ahir d’aquí a tres dies. Així doncs, la cita tindrà lloc tres dies després del dia en què en Roger l’escriu, o sigui, el diumenge següent.


Hi havia una vegada un ogre que va caçar un llop, una nena i un pastís. L’ogre, però, estava molt amoïnat, ja que per portar-los al seu castell havia de travessar un riu i l’única manera de fer-ho era amb una barqueta tan petita que només hi podia portar un passatger.

Com s’ho podia fer per arribar a l’altra riba sense deixar la nena i el pastís sols? A la nena li agradaven molt els pastissos i de ben segur que se’l menjaria. Tampoc podia deixar sols el llop i la nena, ja que el llop es cruspiria la menuda!

Sabeu com s’ho va fer l’ogre per arribar al castell sense perdre el llop, ni la nena, ni el pastís?

Primer l’ogre passa la nena a l’altre costat del riu. El llop i el pastís es queden esperant, però no hi ha perill, ja que al llop no li agraden els pastissos.

Després l’ogre va a buscar el llop i el porta a l’altra riba. Un cop a l’altra riba, però, carrega altre cop la nena per anar a buscar el pastís, ja que el llop es podria menjar la nena. Un cop a l’altre costat deixa la nena i agafa el pastís, que estava esperant, i el porta a la riba on hi ha el llop.

Finalment, torna a la riba sol a buscar la nena, la carrega a la barca i travessa el riu fins a arribar a l'altra riba, on ja hi ha el llop i el pastís.


El meu amic Artur, molt aficionat al cinema, va descobrir que una pel·lícula de Buñuel durava una hora i vint minuts els dies parells, i només vuitanta minuts els dies senars.

Quina en deu ser la causa?

Res d’estrany, ja que una hora i vint minuts és el mateix que vuitanta minuts; per tant, la pel·lícula dura sempre el mateix.

TRES INTERRUPTORS

En una casa de dos pisos en el primer pis hi ha tres interruptors de la llum i en el segon pis una bombeta. Volem descobrir QUIN dels tres interruptors  encén la bombeta però només podem pujar una vegada al segon pis per comprovar si la bombeta s'ha encès.

Com ho podem fer? Atenció, no podem sortir de la casa ni mirar la llum reflectida enlloc, l'única manera de comprovar-ho és pujant al pis de dalt.

Engeguem el primer interruptor i esperem uns minuts. Apaguem el primer interruptor, engeguem el segon interruptor i pugem a dalt. Si la bombeta està encesa, és el segon interruptor. Si està apagada però està calenta, és el primer interruptor, i si està apagada i freda, és el tercer interruptor.

Sóc una cosa impalpable, no faig soroll de cap mena, arreu sóc molt estable i em trenca qui m'anomena.

El silenci
1 2
 

Dibuixos de la Cisa a càrrec d'en Subi